Wat er te doen is op Flores Indonesië

Lees meer over de bezienswaardigheden op Flores in Indonesië

Flores is een prachtig lang uitgerekt eiland in Indonesië. Het is hier heel anders dan bijvoorbeeld op Bali, waar het stikt van de toeristen. Als je in het Oosten van Flores bent, kan het zijn dat je een dag geen toerist tegenkomt. In het Westen is iets meer toerisme. Hier is een straat met diverse hippe restaurants en duikscholen. In het Oosten kom je misschien één Indonesisch restaurant tegen. Ik vertel je graag meer over de bezienswaardigheden van Flores in Indonesië. Er zijn namelijk erg mooie activiteiten om te zien en te doen!

Het is op het eiland veel primitiever dan op andere eilanden, vooral in het Oosten van Flores De lokale bevolking in Flores vindt het heel bijzonder om een buitenlander te zien. Er wordt veel naar je gekeken, gezwaaid en je hebt kans dat je af en toe op de foto moet met een local. Lees gauw verder om te weten wat je allemaal kunt doen op Flores in Indonesië.

Vismarkt Flores
Vismarkt Flores Indonesië

Komodo Park Flores Indonesië

Wil je Komodovaranen, een soort levensechte dino’s, zien? Dan is dit echt een bezienswaardigheid voor jou!. Vlieg naar Lubuan Bajo en boek een dagtocht waar je met een boot naar drie verschillende eilanden in het Komodopark vaart. Het eerste eiland heeft een prachtig viewpoint waar je heen kunt lopen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over hemelsblauwe baaien en rotsen.

Komodopark Flores Indonesië
Komodopark Flores Indonesië

Op het tweede eiland kun je samen met een gids Komodovaranen in het wild zien. De gids heeft een grote stok bij zich waarmee hij eventueel de varanen kan afschrikken.

Komodovaraan op Flores
Komodovaraan op Flores Indonesië

Het derde eiland heeft een Pink Beach, waar je kunt snorkelen en als je geluk hebt, grote Manta’s ziet zwemmen.

Duiken op Flores Indonesië

Er is nog veel meer te doen op Flores. Flores staat in de top 10 beste duikspots van de wereld. Er zijn veel duikscholen te vinden in het Westen. Dit is net als het Komodopark aan de kant van Labuan Bajo. Ook hier kun je een dagtocht boeken. Ik heb dit gedaan bij een Nederlandse duikschool die erg goed stond aangeschreven. De naam van het duikcentrum is Divine Diving.

Je gaat naar diverse spots waar je het mooiste koraal, hele grote schildpadden en talloze andere soorten vissen zoals Manta rays en haaien kunt spotten.

Duikcentrum Divine Diving Flores
Duikcentrum Flores

Na het duiken kun je tijdens de terugreis voor een kleine prijs een paar lekkere biertjes drinken en nagenieten in de zon. De boottocht zelf is al mega relaxed. Er liggen grote kussens aan boord en de bemanning is super gezellig.

Kelimutu vulkaan Flores Indonesië

Wat is er aan de andere kant van Flores te doen? In het Oosten zijn ook prachtige spots. Je kunt hier het beste met het vliegtuig heen gaan. Met de bus ben je zo’n 10 uur bezig en met de scooter twee dagen. Een vliegticket kost minder dan honderd euro.

Aan deze kant van het eiland kom je bijna geen toerist tegen. Engels spreekt de bevolking daar bijna niet, maar met gebaren kom je vaak een heel eind. Ik heb een scooter gehuurd bij een paar jochies die veel te veel geld vroegen en ben naar de Kelimutu vulkaan gereden. Dit was echt GE-WEL-DIG. Dit is een rit van ongeveer 2,5 uur. Je komt door lokale dorpen, waar mensen enorm primitief leven. Was wordt gedaan in een rivier en een douche kennen zij niet.

Flores Indonesië
Onderweg naar de Kelimutu vulkaan

Bovenaan de berg heb ik in een gasthuis geslapen. Omdat je vroeg op de vulkaan moest zijn voor een mooie zonsopgang leek het mij handig om een tussenstop te maken en de volgende ochtend pas verder te rijden. Van binnen was het gasthuis echt ontzettend lelijk, maar er werd heerlijk voor mij gekookt en ik heb lekker geslapen. Een douche hadden ze niet. Even later kwam ik erachter dat het hele dorp een warm waterbron als bad gebruikte. Daar ben ik maar lekker tussen gaan zitten. Het water was zo warm als een jacuzzi!

Gasthuis op Flores Indonesië
Gasthuis in een dorp op Flores Indonesië

Hot spring Flores
Hot spring Flores

Helaas was het heel erg bewolkt op de vulkaan en zag ik geen zonsopgang. Ondanks dat was het prachtig. Drie kraters met allemaal een andere kleur blauw. Als je naar de Kelimutu vulkaan gaat, neem dan warme kleren mee. Het is hier steenkoud. En ga je met de scooter naar de Kelimutu? Doe dan voorzichtig, want het kan onderweg glad zijn. Je kunt bijna helemaal naar boven rijden. Het laatste stuk moet je ongeveer 20 minuten lopen.

Kelimutu Vulkaan Flores
Kelimutu Vulkaan Flores Indonesië

Blue Beach Flores Indonesië

Naast de Kelimutu vulkaan is er meer te doen in het Oosten van Flores. Je hebt bijvoorbeeld Blue Beach. Dit is een strand met blauwe stenen. Helaas zijn er veel stenen gepikt door locals die de stenen gebruiken voor bijvoorbeeld betegeling van de wc. Toch is het een leuke rit op de scooter en kom je leuke plekjes tegen.

Blue Beach Flores Indonesië
Blue Beach Flores Indonesië

Leuk plekje onderweg naar Blue Beach
Restaurantje vlakbij Blue Beach Flores

Laat je verder gewoon verrassen door dit mooie eiland. Er zijn mooie watervallen en andere natuurspots. Huur als het kan een scooter. Je moet wel even goed zoeken voor een scooterverhuur.

Lees ook eens mijn blog over malariapillen. De malariamug komt namelijk voor op Flores. Hierin vertel ik of je de pillen preventief moet slikken of dat een noodpakket meenemen ook voldoende is.