Alleen op vakantie

Tips voor als je alleen op vakantie gaat

Wil je er een weekje tussenuit en heb je niemand die last minute mee op vakantie kan? Of ben je gewoon benieuwd hoe het is om alleen op vakantie te gaan? Ik vertel je graag hoe ik dat heb ervaren en deel een aantal alleen op vakantie tips.

Ik had nog 3 weken vrij voordat ik aan mijn nieuwe baan zou beginnen. Drie weken thuis zitten vond ik zonde van mijn tijd, dus ik besloot in mijn vriendenkring te vragen of iemand met mij een week op vakantie wilde gaan. Helaas kon niemand zo kort van te voren vrij krijgen.

Ik baalde als een stekker. Niemand kon met mij mee. Moest ik dan toch 3 weken thuis zitten, terwijl iedereen overdag aan het werk is of aan het studeren?

Alleen op vakantie gaan

Waarom ga ik niet alleen op vakantie?

Opeens kreeg ik een idee: waarom ga ik niet alleen op vakantie? Bij het idee kreeg ik het een beetje benauwd. Ik was namelijk geen ster in alleen zijn. Wat nou als ik het helemaal niets zou vinden? Dan zit ik daar nog dagen te wachten tot mijn vliegtuig teruggaat. Die dagen zouden als eeuwen kunnen voelen. Alleen op vakantie gaan zou echt niets voor mij zijn.

Uiteindelijk besloot ik toch te gaan. Het zou goed voor mij zijn om eens iets alleen te ondernemen. Ik boekte een ticket naar Lissabon, zocht een leuk hostel uit en na drie dagen vertrok ik.

Alleen op vakantie tips: boek een hostel

Omdat ik het heel spannend vond, ging ik ruim van te voren naar Schiphol. Dan zou ik in ieder geval niet te laat komen. Omdat ik uiteindelijk veel te vroeg was, bestelde ik relaxed een wijntje aan een bar vlakbij mijn gate.

Ik zat een beetje tegen de aankomst op. Wat nou als ik de weg kwijtraak en het hostel niet kan vinden!

Bij aankomst ging het allemaal super vlot. Er stond goed aangegeven waar de metro ging en binnen no time was ik bij mijn eindhalte. Vanaf daar kon ik aan de hand van Google Maps makkelijk het hostel vinden. Bij het hostel werd ik enorm welkom geheten en kreeg ik allemaal informatie over de activiteiten die ik daar kon doen.

Ik besloot een wandeling te maken door de stad om de buurt te verkennen. Op een gegeven moment kwam ik uit op een plek, waar allemaal groepjes mensen zaten. Hier en daar klonk muziek en men was met elkaar aan het genieten van een biertje en het uitzicht. Ik ging zitten op een rots en keek om mij heen. Vlakbij mij stond een food truck en ik besloot ook een biertje te halen. Al gauw kwam er iemand van een groep naar mij toe en vroeg of ik bij hen wilde zitten. Dat deed ik en dat was erg gezellig. Later raakte ik aan de praat met twee Nederlandse meiden die mij in het vliegtuig hadden zien zitten. Na een leuk gesprek besloten we ‘s avonds met zijn drieën uiteten te gaan. Ik voelde mij een stuk minder “alleen op vakantie”.

De volgende dag besloot ik om weer overdag in mijn eentje op pad te gaan. Ik wilde immers weten hoe het is om alleen te zijn. Wat was dat heerlijk! Als ik linksaf wilde slaan, dan sloeg ik linksaf, wilde ik toch een andere kant op, dan liep ik de andere kant op. Niemand die zich aan mij kon ergeren. Niemand waar ik mij aan moest verantwoorden.

Toen was het lunchtijd. Ik zocht een leuk, niet te toeristisch terrasje op en ging zitten. Dat was wel even gek. Het voelde alsof mensen mij aanstaarden omdat ik alleen zat. Zouden zij zien dat ik alleen op vakantie ben? Achteraf denk ik dat mensen naar mij keken, omdat ik naar hen keek of dat ik dit mij verbeeldde. Na een paar keer in mijn eentje te hebben gegeten, voelde het heel normaal. Het was zelfs heel erg leuk. Lekker naar mensen kijken en luisteren wat er om je heen gebeurt.

Dineren tijdens het alleen op vakantie gaan

In de avond ging ik met een paar andere reizigers die in het hostel verbleven de stad in en genoot ik van een paar heerlijke biertjes.

De dagen daarna ging ik ook overdag alleen op pad. Gewoon omdat ik wilde leren om mijzelf te vermaken. In de avond sloot ik soms aan bij andere mensen uit het hostel. Dan maakten we of wat in het keukentje van het hostel of we gingen ergens een hapje eten. Later op de avond gingen we wel eens op stap of vermaakten we ons in het hostel. Ik heb zelfs een keer iedereen aan het zingen gekregen. Er was een jongen in het hostel met een gitaar en ik vroeg of ik een paar liedjes mocht spelen.

Overdag voelde ik mij soms toch een beetje eenzaam. De leuke dingen die ik zag, kon ik niet meteen met iemand delen. Dat eenzame gevoel ging dan wel weer vrij snel weg, maar af en toe dook het plotseling op.

Omdat ik alleen was kon ik veel nadenken en om mij heen kijken. Het viel mij op dat mensen écht schapen zijn. Een voorbeeldje: Er stond een rij van zeker 20 mensen op hun beurt te wachten bij een treinticketautomaat. 25 meter verderop stond ook een automaat waar slechts twee wachtenden stonden. Zo zag ik nog veel meer van dit soort kuddedieracties.

Goed. Nu wil je misschien weten of ik nog eens alleen op reis zou gaan……. Ik raad het je zeker aan om het een keer te doen. Het is mij erg goed bevallen en je leert er erg veel van.

De voordelen van alleen op vakantie gaan

Alleen op reis gaan heeft veel voordelen:

  • Je ontmoet veel leuke mensen (sneller dan wanneer je samen met iemand op vakantie bent)
  • Je voelt een bepaalde manier van vrijheid
  • Je hebt tijd om over van alles na te denken
  • Je leert alleen te zijn
  • Je bent weer een ervaring rijker

Wat grappig is, is dat ik nu in Nederland gerust in mijn eentje kan gaan lunchen. En een avond alleen zijn, kan ik nu heel erg waarderen!

Ga jij binnenkort alleen op vakantie? Lees hieronder een aantal handige alleen op vakantie tips.

Alleen op vakantie tips:

  • Schaam je niet dat je alleen loopt, zit of staat
  • Boek een hostel (i.p.v. een hotel) om andere reizigers te ontmoeten
  • Neem een lekker leesboek mee of wat muziek
  • Luister naar je gevoel en verstand
  • Doe lekker waar je zelf zin in hebt en geniet!

Leuke tip:

Wil je even een momentje voor jezelf hebben door bijvoorbeeld in stilte een film te kijken op je laptop/telefoon? Als je deze koptelefoon op je hoofd zet, wordt je helemaal afgesloten van de wereld. De koptelefoon heeft namelijk een noise canceling functie. (Doe dit niet als je deelneemt aan het verkeer!)