Medina in Marrakech

Een bijzondere stad op maar 3,5 uur vliegen. Wil je een lang weekend weg dan is Marokko een unieke ervaring en weer een keer iets anders dan een weekend weg in Europa.

In Marrakech is een totaal andere cultuur. Veel kleur, veel ambachtslieden, geen blote kleding en je ziet er nog ezels en paarden voor karretjes gespannen in en rondom de Medina.

Ambachtslied Medina Marrakech Marokko
Medina Marrakech Marokko

De Medina

Het centrum van Marrakech bestaat uit honderden straatjes. Dit noemen ze de Medina. In deze straatjes kun je allemaal leuke spulletjes kopen bij ambachtslieden en andere winkeltjes. Het is noodzakelijk om te onderhandelen in de Medina. Verkopers zetten hoog in. Onderhandel tot ongeveer de helft van de prijs. Komen jullie er niet uit? Bedank de verkoper vriendelijk, want dat doen zij meestal ook.

Verblijven in de Medina

De leukste plek om te overnachten is in een riad midden in de Medina. In een riad liggen de kamers rondom een patio en het is typisch Marrokaans. Erg knus, kleurrijk en gezellig. Vanuit een riad in de Medina kun je overal naar toe lopen: het bekende plein Djemaa el Fna, de souks (straatjes), Moskee Koutoubiade, diverse musea en de leukste restaurantjes. Meestal zit ontbijt bij de prijs van een riad inbegrepen.

Bekijk in het kaartje hieronder welke riads er zowel zijn. De Medina is het met roze-oranje aangegeven gebied (zoom een beetje in om de Medina te kunnen zien).Booking.com

Onderhandelen in de Medina

Het is normaal om te onderhandelen in Marrakech. Waarschijnlijk in heel Marokko. Dat is eenmaal de cultuur. Ik merkte dat de verkopers daarbij erg vriendelijk waren en totaal niet agressief. Wanneer we niet uit de prijs kwamen, zeiden we elkaar vriendelijk gedag.

Aan het begin van je vakantie moet je even inkomen met onderhandelen in de Medina. Je weet nog niet wat de waarde is van een product. Ga er van uit dat een verkoper zeker met het dubbele bedrag begint.

Om je een idee te geven van de eerlijke prijzen in de Medina, kun je een warenhuis bezoeken. Neem als voorbeeld: Ensemble Artisanal. Hier liggen de prijzen vast. Je kunt er van alles kopen: prachtige kleden, servies, tajines en andere huishoudelijke artikelen. Vervolgens kun je die prijzen als maatstaf nemen en daar een klein beetje onder gaan zitten in de souks (straatjes met winkeltjes).

Medina Marrakech Marokko
Medina Marrakech Marokko

Buiten de Medina zijn meer leuke activiteiten om te doen. Bezoek bijvoorbeeld de Majorelle Garden (lopend of met taxi), ga quad rijden (boek een tour) of bewonder de Ouzoud watervallen met honderden Berberaapjes (met huurauto of georganiseerde tour).

Veel plezier in deze prachtige stad/dit prachtige land!

Rooftop uitzicht
Medina Marrakech uitzicht