Malariapillen op reis

Preventief slikken of noodpakket?

Als je een verre reis gaat maken heb je soms malariapillen nodig. Malaria wordt overgebracht via de mug. Deze muggen komen voor op sommige plekken in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Niet elk gebied is een risicogebied. Het zou zonde zijn als je pillen voor niets slikt, maar het is ook gevaarlijk als je de pillen niet bij je hebt, terwijl je een groot risico loopt. Laat jezelf daarom goed informeren of je de pillen wel of niet moet slikken of dat je een noodpakketje mee moet nemen op vakantie.

Muggenbeet
Mug

Wat is Malaria?

Malaria is een eencellig organisme, ofwel parasieten, die via een muggenbeet je lichaam binnen kunnen dringen. De mug moet dan wel besmet zijn met Malaria. Malariaparasieten vermenigvuldigen zich in de lever en daarna in de rode bloedcellen. Aan Malaria kun je overlijden. Je hebt goedaardige en kwaadaardige Malaria. Aan beiden vormen kun je overlijden, alleen is de kans bij de één groter. Malaria kan behandeld worden, maar er bestaat een kans dat behandeling niet slaagt. Laat je daarom heel goed informeren.

Waar kun je je laten informeren over Malaria?

Er zijn meerdere punten waar je informatie kunt vergaren over Malaria en malariapillen. Dit kan bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij de GGD. Je hebt ook andere punten waar experts van alles weten over ziektes die je tijdens het reizen kan oplopen. Bijvoorbeeld het Vaccinatiecentrum. Google maar eens waar je in de buurt terecht kunt.

Je moet Malariapillen soms preventief slikken, maar je kunt in sommige gevallen ook een noodpakket meenemen. Elke specialist heeft hier zijn eigen mening over. Luister naar jezelf en bepaal waar jij je het veiligst bij voelt.

Preventief malariapillen slikken

In sommige gebieden is de kans zo groot om gestoken te worden door een mug met Malaria, dat je de pillen preventief moet slikken. Je begint één dag voordat je op reis gaat met het slikken van een pil, slikt vervolgens elke dag een pil en gaat door tot 7 dagen na je reis. Je bent voor 98% verzekerd dat je geen Malaria oploopt. Ik heb dit bijvoorbeeld gedaan voor mijn reis naar Gambia in Afrika.

Malaria Noodpakket meenemen

Soms kun je er voor kiezen om een noodpakket mee te nemen. Je slikt geen Malariapillen, maar neemt wel een pakketje Malariapillen mee voor het geval je het gevoel hebt dat je Malaria hebt opgelopen. Dit kan worden aangeraden in gebieden waar wel Malaria voorkomt, maar waar de kans een stuk kleiner is. Ik heb dit bijvoorbeeld meegenomen tijdens mijn reis naar Flores in Indonesië. Let wel op: Dit is een keuze van mij geweest. Je kunt het alsnog preventief slikken.

Hoe herken je dat je Malaria hebt?

Als je Malaria hebt kun je last krijgen van koorts, zweten, hoofdpijn, diarree, opzetten van de milt en lever, overgeven, koude rillingen, spierpijn, geelzucht en bloedarmoede en koude rillingen. Heb je meer dan twee dagen last? Ga dan meteen naar een arts om te onderzoeken of je Malaria hebt.

Tips om Malaria te voorkomen:

  • Laat je allereerst goed informeren voordat je op reis gaat;
  • Slik in risicogebieden preventief malariapillen of neem een noodpakket mee;
  • Slaap onder een muskietennet. Je hebt speciale netten voor op reis;
  • Smeer je in met muggenspray zoals DEET. (Soms verkoopt het land zelf nog veel beter spul, dus kijk daar ook even in de supermarkt).

Tip: Als je zonnebrand gebruikt én DEET, smeer dan eerst de zonnebrand over je huid en daarna pas de DEET.

Ook mega handig is een muskietennet die je boven je bed kan hangen. Hieronder zie je een speciale reisversie voor twee personen!

Begin je reis goed en neem Malaria serieus. Ik wens je alvast heel veel plezier op vakantie!

Lees ook eens mijn blog: Alleen op vakantie gaan