De Blauwe Kamer / The Blue Room Cave Curaçao

De Blauwe Kamer of in het Engels, The Blue Room (cave), is een grot onder water. De grot heeft de naam te danken aan de zon die het water nog blauwer laat lijken.

Lees in dit blog hoe je lopend bij de Blauwe Kamer komt.

The Blue Room, (De Blauwe Kamer) Curaçao
The Blue Room, (De Blauwe Kamer) Curaçao

Tour naar De Blauwe Kamer of lopend?

Niet iedereen bezoekt deze mysterieuze plek. Waarschijnlijk omdat het een beetje verstopt zit en het een afgelegen plek is. Het is echt een aanrader om te doen. Er worden excursies naar De Blauwe Kamer aangeboden, maar je kunt ook gewoon lopend gaan.

Ik vond het spannender om de plek op eigen houtje te bezoeken. Dit is een leuke route en je bespaart daarnaast een hoop geld. Als je lopend naar De Blauwe Kamer (The Blue Room) gaat, duurt dit ongeveer een half uur. Het was echt een klein avontuurtje.

Neem niet te veel waardevolle spullen mee. Je kunt je spullen niet mee het water in nemen en je hebt er in de grot ook geen zicht meer op. Wel is het noodzakelijk om een duikbril met snorkel mee te nemen.

Doe eventueel waterschoenen aan, want op het einde van de route moet je een stukje over de rotsen lopen.

En omdat de zon nogal brandend kan zijn, smeer je zelf goed met een hoge factor zonnebrand in en neem voldoende water mee.

Lees gauw verder en kom er achter waar De Blauwe kamer zich bevindt.

Hoe kom je lopend bij De Blauwe Kamer, The Blue Room Cave?

Hieronder op het Google Maps kaartje zie je hoe de route ongeveer gaat.

Looproute naar the Blue Room / de Blauwe Kamer  
Google Maps
Looproute naar The Blue Room / De Blauwe Kamer
Google Maps

Ga naar het strandje Playa Santa Cruz, dat richting het Westpunt ligt. Als je dit strand oploopt dan moet je links aanhouden. Je ziet hier een smal bospaadje dat schuin omhoog loopt. Ga het paadje in en volg dit pad zo’n 5 minuten. Let op de cactussen die tussen de bomen en planten groeien.

Route The Blue Room/De Blauwe Kamer Curaçao
Route The Blue Room/De Blauwe Kamer Curaçao

Aan het eind van dit pad sla je linksaf. Aan je rechterhand zie je het strandje Boka Santa Pretu. Je komt vervolgens op een breed zandpad uit dat je zo’n 20 minuten moet volgen. Afhankelijk van of het geregend heeft, kan het een beetje modderig zijn.

Route naar De Blauwe Kamer / The Blue Room Curaçao
Route naar De Blauwe Kamer / The Blue Room Curaçao

Bordje met route naar De Blauwe Kamer

Halverwege de weg zie je een bordje waarop de route van De Blauwe Kamer wordt aangegeven. Je loopt nog steeds rechtdoor.

Op een gegeven moment kom je bij de rotsen aan. Op de rotsen is met blauwe stippen aangegeven hoe je precies bij De Blauwe Kamer komt. Je bent er bijna!

Blauwe stippen naar Te Blue Room/De Blauwe Kamer
Blauwe stippen tijdens route naar Te Blue Room/De Blauwe Kamer

Leg je spullen ergens neer bij de rotsen en volg de laatste blauwe stippen naar beneden. Bij de laatste blauwe stip spring je het water in. Aan de rechterkant bevindt zich gelijk The Blue Room. Je herkent het meteen.

Moet je echt onder water zwemmen bij De Blauwe Kamer?

Je ziet een smalle gleuf van een paar meter breed en ongeveer 20 centimeter hoog. Soms komt er plotseling een spuit water uit de grot.

Onderwatergrot in Curaçao
The Blue Room, (De Blauwe Kamer) Curaçao

Door deze gleuf moet je heen zwemmen. Omdat de golven af en toe de gleuf laten verdwijnen moet je echt onder water zwemmen. Als je dit niet doet, heb je kans behoorlijk je hoofd te stoten, omdat het water je weer naar boven brengt.

Haal diep adem en zwem een stukje naar beneden. Na ongeveer een meter (een paar stevige zwemslagen) bevindt je je in The Blue Room!

Als je De Blauwe Kamer weer uitgaat, zwem dan voor de zekerheid iets meer slagen onder water. Het kan namelijk zijn dat het water je een klein beetje terugtrekt. Je snorkel komt hier goed van pas.

Is De Blauwe Kamer gevaarlijk?

Een bezoek aan The Blue Room is op eigen risico. De Blauwe Kamer kan een beetje gevaarlijk zijn. Er zijn genoeg mensen die The Blue Room veilig hebben bezocht, maar het is ook wel eens misgegaan. Er is wel eens iemand overleden in De Blauwe Kamer van Curaçao. Het water was toen waarschijnlijk te ruig. Ik wil je niet bang maken, want overal gebeurt er wel eens wat, maar gebruik je gezonde verstand. Bij noodweer en ruige golven moet je het gewoon niet doen. Bij een rustige zee is er niets aan de hand. Zorg dat je minstens met zijn tweeën bent, dan komt het zeker goed.

Dus de tips voor een bezoek aan De Blauwe kamer nog even op een rijtje:

  1. Neem waterschoenen mee
  2. Ga niet de zee in bij ruige golven
  3. Ga niet in je uppie
  4. Neem je duikbril met snorkel mee
  5. Laat je waardevolle spullen in de auto
  6. Neem drinkwater mee
  7. Smeer je goed in met zonnebrand met een hoge factor

Weten wat je allemaal kunt doen op Curaçao? Ik heb alle to do’s op een rijtje gezet. Lees mijn blog over de leukste activiteiten op Curaçao.

Meer weten over de veiligheid op Curaçao? In dit blog haal ik je over om je geen zorgen te maken!