Is Gambia gevaarlijk of veilig? Reisadvies en handige tips

De cultuur in Gambia

De cultuur in Gambia is totaal anders dan in Europa. Maar maakt dat Gambia gevaarlijk? Welnee! De veiligheid in Gambia is niet anders dan in andere vakantielanden.

Zowel het toeristische gebied als het binnenland van Gambia is veilig. Mensen zijn niet crimineel, maar juist heel vriendelijk. Wel willen zij graag iets aan je verdienen.

Hieronder lees je meer over handige reistips, het (lokale) vervoer, de munteenheid, de dieren en de cultuurverschillen in Gambia! Lees gauw verder en geniet van de prachtige foto’s

Hondjes, ezels en kinderen in dorpje Gambia
Honden en kinderen in Gambia

Is het veilig om in Gambia een taxi te nemen?

Mensen in Gambia met een auto verdienen graag iets bij door taxiritjes aan te bieden. Veel auto’s zijn geel geverfd. Deze auto’s horen niet bij een taxibedrijf, maar de locals willen laten zien dat zij je van A naar B kunnen vervoeren.

Het is in Gambia veilig om met zo’n taxi te reizen. Ik deed niet anders. Ik stond gewoon langs de weg en de eerste beste auto nam mij mee. Soms zijn auto’s niet geel. Dit zijn gewoon andere locals die een centje bij willen verdienen.

Het enige waar je op moet letten bij een taxirit, is dat je goed onderhandeld. De Afrikanen zijn zo slim om een heel hoog bedrag in te zetten. Betaal voor een half uur maximaal 10 euro (rond de 500 dalasi). Daarnaast moet je je gordel als bijrijder om hebben. Er staat een hoge boete op geen gordel dragen.

Taxi Gambia
Taxi Gambia

Local vervoer in Gambia

Wil je echt goedkoop reizen als een local? Houd dan een busje aan. Voor slechts 17 eurocent (10 dalasi) kun je van A naar B reizen. Echt spotgoedkoop. Deze busjes zijn helemaal volgepropt met lokale reizigers, maar super leuk om mee te maken. Ook dit is veilig in Gambia.

Er wordt vrij voorzichtig gereden. Het kan alleen voorkomen dat men autopech krijgt, aangezien de auto’s en busjes verreweg van APK-gekeurd zijn. Maar wat maakt jou het uit? Je houdt gewoon weer een ander busje aan voor 17 cent! Vraag wel even waar de rit naar toegaat. Misschien dat je halverwege moet overstappen. Bij een overstap in een volgend busje betaal je uiteraard opnieuw 10 dalasi. De busjes horen namelijk ook niet bij een bedrijf.

Onderhandelen in Gambia

Onderhandelen geldt ook bij winkeltjes en markten (niet bij toeristische supermarkten). Een Gambiaan verdient ongeveer 4 euro per dag, dus bedenk zelf wat realistisch lijkt. Ik heb bijvoorbeeld de eerste dag veel te veel betaald voor een ananas. Terug in Nederland zag ik dat ananassen helemaal niet zo duur zijn! Laat staan daar.

Onderhandelen op markt in Gambia
Onderhandelen in Gambia

Wat is de munteenheid in Gambia

De munteenheid van Gambia is dalasi. Je zal een portemonnee hebben met een flinke stapel briefgeld. 1 euro is ongeveer 50 dalasi. Check de wisselkoers voor het exacte bedrag.

Pinnen in Gambia

Pinnen kan bijna nergens. Misschien in de steden Banjul of Serakunda zal je een bankautomaat tegenkomen. Hier kun je waarschijnlijk alleen met Visa betalen. Een gewoon bankpasje meenemen heeft dus niet veel nut.

Waar kun je veilig euro’s omwisselen voor dalasi?

Het beste is om euro’s mee te nemen uit Nederland en die bij een kantoortje in Gambia veilig om te wisselen. Bekijk van te voren de wisselkoers, zodat je zeker weet dat je niet wordt opgelicht. Er zijn meerdere wisselkantoortjes langs de weg.

Hoe leven de mensen in Gambia

De meeste mensen leven heel erg primitief in Gambia. Een huis bestaat uit vier muren en daar is eigenlijk alles mee gezegd. Een bed, badkamer of keuken hebben de meeste mensen niet.

Dieren Gambia

Buiten lopen er veel kippen, geiten, ezels, koeien, honden en katten rond. Locals zijn meestal zelfvoorzienend en werken vaak op het land, waar allerlei groentes groeien, zoals aubergines, lente-uitjes en pinda’s.

Geiten in Gambia
Dieren Gambia

Aubergine aan plant Gambia
Aubergine Gambia

Landbouw Gambia
Lente-uitjes Gambia

Ook wordt er veel vis gevangen. In elk dorpje aan het water zie je houten bootjes liggen.

Om goederen te vervoeren worden er vaak ezelkarren gebruikt. Het lijkt wel alsof je terug bent in de tijd!

Vissersbootjes Gambia
Vissersbootjes Gambia

Zijn er gevaarlijke dieren in Gambia?

Naast honden, katten, koeien, geiten, ezels en kippen heb je ook wilde dieren. Je zult veel apen zien, die niet zo zeer gevaarlijk zijn, maar wel hondsdolheid kunnen hebben. Laat je daarom niet bijten door een aap. Apen kunnen ook dingen van je afpakken. Houd je spullen goed in de gaten. Zelfs je drinken pakken ze af en slurpen ze op.

Aap in Gambia
Aap Gambia

Verder op de rivier kun je heel veel dolfijnen spotten. Dolfijnen zijn naar mijn weten niet gevaarlijk, alleen maar heel erg mooi om te zien!

Dolfijnen op de Gambia rivier
Dolfijnen Gambia rivier

Het water is aan het begin van de Gambia rivier zout, maar loopt na velen kilometers over in zoet. Na ongeveer vier uur het binnenland inrijden met de auto, kun je zelfs krokodillen en nijlpaarden tegenkomen! Deze beesten zijn natuurlijk niet ongevaarlijk. Het is moeilijk om ze te vinden.

Ook wordt er gezegd dat er slangen zijn in Gambia. De kans dat je slangen tegenkomt is klein.

Qua dieren valt het dus allemaal wel mee. Op safari kun je in Gambia niet. De meeste dieren zijn hier door de mens uitgestorven. Wat dieren betreft is Gambia een veilig land.

Oja, die vergeet ik bijna. MUGGEN. De malariamug komt voor in Gambia, dus je moet hier pillen voor slikken. Lees meer informatie over Malaria in mijn blog: Malaria pillen: Preventief slikken of een noodpakket.

Laat je informeren over vaccinaties en Malaria bij de GGD, het ziekenhuis of een andere specialist.

Hieronder nog een aantal tips voor Gambia

Tip 1: Ga je alleen naar Gambia voor het strand (wat heel veel toeristen doen)? Maak dan toch een keer een uitstapje richting het binnenland. Het is bijzonder om mee te maken en belangrijk om te weten hoe mensen leven in ‘arme landen’.

Er zijn veel lokale mensen die je graag een mooie tour geven door het land. Reizigers betalen hier meestal tussen de 50-100 euro per dag voor. Benzinekosten krijg je er meestal ook bij. De benzineprijzen zijn namelijk niet lager dan in Nederland, dus dat is vrij veel geld voor een local.

Tip 2: Neem een stapel pennen mee en eventueel schriften. Je maakt hier de kinderen dol en dolblij mee. En heb je kleren die je niet meer draagt of na de vakantie toch weggooit? Neem het mee en laat het achter in Gambia! De mensen zijn blij met ALLES! Zelfs met lege flessen water. Ongelofelijk he?

Veld waar men op werkt in Gambia
Natuur Gambia

Betrouwbare lokale gids in Gambia?

Wil je een betrouwbaar persoon die jou en je eventuele reisgenoten kan ophalen van het vliegveld, een tour kan geven en allerlei andere dingen kan regelen? Neem eens contact op met Buba. Een eerlijke en lieve Gambiaanse jongeman, die mij en andere familieleden weken lang ontzettend goed geholpen heeft. Hieronder zijn visitekaartje:

Visitekaartje Buba Touray
Boot tour Gambia river

ReizenReizen