Wat te doen in Edinburgh – 12 activiteiten en bezienswaardigheden

Ben je op zoek naar een leuke stedentrip in Europa? Dan is Edinburgh in Schotland een prachtige stad om te bezoeken. Maar wat is er te doen in Edinburgh?

Er zijn veel bezienswaardigheden in Edinburgh. Mooie gebouwen, smalle Harry Potter-achtige straatjes, gezellige pubs & lunchtentjes, prachtige natuur en vriendelijke mensen. Als je in december gaat, dan is er een gezellige kerstmarkt.

Kortom, er is ontzettend veel te doen in Edinburgh. Alleen lopen in de stad is eigenlijk al leuk. Lees in dit blog meer over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Edinburgh. Hopelijk inspireer ik je!

The Royal Mile Edinburgh
Stad Edinburgh
Christmas fair Edinburgh
Kerstmarkt Edinburgh

1. Arthur’s Seat

Arthur’s Seat is een heuvel midden in het Holyrood park. Dit park kun je gratis betreden. Vanaf de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het duurt ongeveer een half uur om boven te komen via een (soms glibberige) trap, gevolgd door rotsen. Dit is iets wat je echt moet doen in Edinburgh. Je kan dit uitstapje combineren met een aantal in de buurt liggende bezienswaardigheden.

Arthur's seat
Arthur’s seat

2. St Anthony’s Chapel

Vanaf de top van Arthur’s Seat zie je een mooie ruïne staan. Dit is ongeveer 10 minuten lopen. Er is niet veel meer van het gebouw over.

Ruïne Edinburgh
Ruïne Edinburgh

Achter de ruïne kun je Calton Hill zien liggen. Dit is een mooi gebied met een aantal monumenten. Ik ben vooral fan van het Nationaal Monument op de afbeelding hieronder. Echt een enorm ding!

Carlton Hill Edinburgh
Carlton Hill Edinburgh
Nationaal Monument Edinburgh
Nationaal Monument Edinburgh
Nationaal Monument Edinburgh
Nationaal Monument Edinburgh

Naast de bovengenoemde activiteiten die goed te combineren zijn op één dag, zijn er nog veel meer dingen te doen in Edinburgh. Lees gauw verder!

3. Clarinda’s theehuisje Edinburgh

Naast bezienswaardigheden in Edinburgh kun je ook heel lekker eten. In Schotland weten ze namelijk wat lekker gebak is! Bijvoorbeeld vlakbij Calton Hill is een leuk theehuisje, genaamd Clarinda’s theehuis. Hier kun je heerlijke huisgemaakte scones en andere gebakjes eten. Het is van binnen net een ouderwetse huiskamer. Lunch heb ik daar niet genomen, maar dit schijnt ook erg lekker te zijn. Je kunt hier trouwens niet pinnen.

Clarinda's theehuis Edinburgh
Clarinda’s theehuis Edinburgh
Clarinda's theehuis Edinburgh
Scones en ander gebak Edinburgh

4. Edinburgh Castle

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Edinburgh, die je niet over het hoofd kunt zien, is Edinburgh Castle. Een prachtig kasteel dat bovenop een rotsachtige heuvel is gebouwd. Dit kasteel was vroeger één van de moeilijkste kastelen in de UK om binnen te vallen. Je kan het kasteel namelijk maar vanaf één kant bereiken. Wat is er te doen in Edinburgh Castle?

Je kunt bij het kasteel naar binnen. Entreetickets kosten rond de 20 euro. Naast het indrukkende bouwerk en de diverse kamers, heb je uitzicht over de stad.

Wil je een audioset, waarmee wat over het kasteel wordt verteld, dan betaal je een paar euro extra. Achteraf vond ik een audioset niet perse nodig, omdat je veel kan lezen op de bordjes. De audio was verkrijgbaar in alle talen, behalve in het Nederlands. Ze gaan er vanuit dat Nederlanders goed Engels kunnen.

Edinburgh Castle
Edinburgh Castle

5. The Real Mary Kings close

Wat ik echt gaaf vond om te doen in Edinburgh was een rondleiding in de Real Mary Kings close.

Een close betekent een smal straatje. Elke close werd vroeger vernoemd naar een toentertijd bekend persoon. Dit straatje kon bovengronds zijn, maar ook ondergronds.

Vroeger (toen de Pest heerste) was Edinburgh overbevolkt. Er leefden veel mensen in armoede en eigenlijk was er geen plek voor hen. Een huis konden zij niet betalen, daarom leefden velen van hen onder de grond. Het was hier koud en er was geen geld voor houtvuur. Men leefde met grote groepen in kleine kamers. Zo’n 20 vierkante meter. Deze ruimte diende als woonkamer, maar ook als slaapkamer, keuken en toilet. Om warmte en licht te creëren, gebruikten de arme mensen visolie. Dit was nog enigszins betaalbaar. Daarnaast deden zij dus ook hun behoeftes in de kamer. Je kunt je wel voorstellen dat de lucht die daar hing niet bepaald aangenaam was.

Er zijn nog veel overblijfselen van de ‘ondergrondse stad’. Je kunt een tour van een uur boeken tegen ongeveer 17 euro. Helaas kan ik geen foto’s laten zien hoe het er ondergronds uitzag, omdat fotograferen niet werd toegestaan. Deze bezienswaardigheid in Edinburgh is zeker de moeite waard. Ik vond het erg indrukwekkend.

Een Close in Edinburgh (smal straatje)
Close Edinburgh

6. Whisky Experience Edinburgh

Naast de vele activiteiten die er te doen zijn in Edinburgh, is er nog iets wat je eigenlijk niet mag vergeten. Een whiskyproeverij hoort er natuurlijk ook bij in Schotland! Al ben ik geen liefhebber, vond ik het heel leuk om te doen. Ik deed een tour in het Scotch Whisky Heritage Centre. Hier wordt op een leuke manier van alles over whisky uit diverse streken verteld. Later mag je ook proeven. Het allerleukste vond ik dat je in een soort bibliotheek terecht komt met duizenden merken whisky. Later ben ik nog op aanraden van de barman (je eindigt in een bar), naar een pub gegaan waar ze de meeste whisky ook serveren.

Whisky Experience Edinburgh
Whisky Experience
Scotch Whisky Heritage Centre Edinburgh
Scotch Whisky Heritage Centre
Proeverij Scotch Whisky Heritage Centre
Proeverij Scotch Whisky Heritage Centre

7. Greyfriars Kirkyard

Ik vertelde al eerder dat het heel leuk is om door Edinburgh te wandelen. Je kunt zoals in veel steden een free walking tour doen of zelf de stad verkennen. Loop bijvoorbeeld eens langs de prachtige begraafplaats Greyfriars Kirkyard. Hier liggen enorme oude graven.

8. Greyfriars Bobby

Voordat je de begraafplaats oploopt, staat er een beeld van het hondje Bobby. Dit bekende hondje bleef jarenlang het graf van zijn baasje bewaken totdat hij op zijn 14e zelf overleed. Het hondje is begraven op dezelfde begraafplaats. Er zijn diverse boeken en films over Bobby geschreven.

Dog Bobby Edinburgh
Hondje Bobby Greyfriars Kirkyard
Greyfriars Dog Bobby Edinburgh
Begraafplaats Greyfriars Kirkyard Edinburgh: Grafsteen hond Bobby

9. Illussie Museum Edinburgh

Als je tijd genoeg hebt, dan is het Camera Obscura museum een leuke activiteit om te doen in Edinburgh. Zeker als je kinderen hebt. Er zijn 5 verdiepingen vol met illusies. Je kunt je hier zeker wel 2 uur vermaken.

Camera Obscura Museum
Camera Obscura Museum Edinburgh
Camera Obscura Museum Edinburgh
Camera Obscura Museum Edinburgh

10. Mooi viewpoint in Edinburgh centrum

Daarnaast kun je op de bovenste verdieping van het Ilussie Museum naar buiten. Het museum staat midden in het centrum, dus je hebt vanaf hier een prachtig uitzicht over de stad. 

Uitzicht vanaf het Camera Obscura Museum
Uitzicht vanaf het Camera Obscura Museum

11. Nationaal Museum Edinburgh = gratis!

Verblijf je meer dan twee dagen in Edinburgh, dan zou je het Nationaal Museum kunnen meepakken. Een ongelofelijk leuk museum en nog gratis ook! Tevens is het een goede activiteit om te doen als het regent. Ik vind het een beetje een combinatie van het Naturalis in Leiden, het Mediapark in Hilversum en het NEMO Science in Amsterdam.

National Museum Edinburgh
National Museum Edinburgh
National Museum Edinburgh
National Museum Edinburgh

Hopelijk heb ik je in vogelvlucht kunnen inspireren. Zet deze stad op je bucket list, want het is echt de moeite waard en er is ongelofelijk veel te doen in Edinburgh!

12. Harry Potter in Edinburgh

Oja, en ben je Harry Potter fan, dan kun je het tentje bezoeken waar JK Rowling haar boeken heeft geschreven. Zij kreeg veel inspiratie door deze prachtige stad!

Birthplace of Harry Potter Edinburgh
Café waar Harry Potter is geschreven

Zo, volgens mij heb je nu voldoende informatie over de activiteiten en bezienswaardigheden die er te zien en te doen zijn in Edinburgh.

Cheers!

Lees ook eens mijn blog: Alleen op vakantie gaan.