Wat te doen op Curaçao?

De beste reistips en activiteiten van Curaçao

Curaçao heeft méér dan mooie stranden. Ik houd van een semi-actieve vakantie. Een dagje strand is lekker, maar ik wil zo veel mogelijk zien van een stad, land of eiland. Ook op Curaçao is er veel te beleven. Ik deel graag mijn ervaringen, belangrijke Curaçao reistips en foto’s! Begin snel met lezen wat er te doen is op Curaçao. Hieronder een samenvatting van activiteiten.

 1. Beklim de Christoffelberg
 2. Bezoek het Sheta Boka park
 3. Loop naar De Blauwe Kamer
 4. Doe een dagje Willemstad
 5. Ga naar de Hato Caves
 6. Geniet van de stranden en snorkel met vissen en schildpadden
 7. Bekijk de roze flamingo’s
 8. Boek een boottochtje naar Klein Curaçao
 9. Ga naar de Aloë Vera plantage
 10. Zwem met (wilde) dolfijnen
 11. Breng een bezoek aan de Struisvogel Farm
 12. Ga langs de Kluivert Dog Rescue Center

Uitzicht over een baai in Curaçao
Baai Curaçao

1. Christoffelberg

Op Curaçao heb je een aantal bergen (eigenlijk heuvels). Wil je iets sportiefs doen op Curaçao? Dan kun je de hoogste top van het eiland beklimmen. Dit is de Christoffelberg. Deze berg is 372 meter hoog en vanaf het puntje van de berg heb je een prachtig uitzicht over Curaçao en de zee. Ik had de berg iets onderschat. Ik wandel wel vaker, maar hier moet je echt stukken klimmen. Bloedje heet, maar zeker de moeite waard! Het is verstandig om zo vroeg mogelijk aan de klim te beginnen. Je hebt maximaal 2 uur nodig om van beneden naar boven te komen en terug. 

Tip: Doe schoenen aan en geen slippers.

Tip: Neem voldoende water mee. Geloof mij, anderhalve liter gaat er zeker in.

Tip: Combineer de Christoffelberg met Sheta Boka, want dit ligt dicht bij elkaar in de buurt.

Meer lezen over de Christoffelberg? Hier heb ik een apart blog!

Hoogste punt in Curaçao. De Christoffelberg.
De Christoffelberg Curaçao

2. Sheta Boka

Sheta Boka is een park waar je ontzettend mooie kliffen kunt zien. Het wilde zeewater klotst hier tegen de rosten op. Op één plekje is het water zo wild, dat het lijkt alsof er een kanonskogel wordt afgevuurd.

Ook vind je hier een onderwatergrot. Deze is via een trapje te bereiken. Wat het zo indrukwekkend maakt, is dat je het gevoel hebt dat het wilde water elk moment over je heen kan stromen. 

Om dit park te mogen bewonderen, betaal je rond de 10 euro entree. Het is één van de mooiste plekken op het eiland, dus zeker de moeite waard!

Sheta Boka
Sheta Boka Curaçao

3. The Blue Room

Wil je iets spannends doen op Curaçao? The Blue Room, oftewel de Blauwe Kamer, is een gave activiteit om te doen. Ergens op een afgelegen plekje op Curaçao is een grot onderwater! Om hier binnen te komen moet je ongeveer 10 centimeter onderwater zwemmen en na een meter weer boven komen. Dan bevind je je in een kleine grot met kraakhelder blauw water.  Het is best spannend omdat de golven je tijdens het naar beneden zwemmen een beetje naar boven kunnen trekken. Achteraf valt het allemaal wel mee. Ik zeg: doe het! Het is namelijk heel cool!

Hoe kom je er? Overal op internet worden trips aangeboden naar the Blue Room (de Blauwe Kamer). Die reisjes kosten zeker wel 80 euro. Hartstikke zonde, want je kunt the Blue Room gewoon via het land bereiken! Dit is nog een leuke route ook, van ongeveer een half uur lopen. Via Playa Santa Pretu is er een bospaadje, wat vervolgens overgaat in een (soms modderig) breed zandpad. Op een gegeven moment kom je bij de rotsen aan, waar met blauwe stippen aangegeven is waar je heen moet. Aan het einde van de stippen kun je het water inspringen, waar zich gelijk onder je the BLUE Room bevindt! Je kunt het water weer vrij makkelijk uitklimmen.

Tip: Doe waterschoenen aan voor het rotsenstuk en gebruik een duikbril onder water.

Lees meer over The Blue Room, De Blauwe Kamer

Blue Room, Blauwe kamer Curaçao
Weggetje richting de Blue Room

The Blue Room, (De Blauwe Kamer) Curaçao
The Blue Room, (De Blauwe Kamer) Curaçao

The Blue Room, (De Blauwe Kamer) Curaçao
In the Blue Room

4. Een dagje Willemstad

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao en is een stad vol gekleurde huisjes, terrasjes en leuke souvenirwinkeltjes. Op donderdag heb je op het pleincafé Wilhelmina een lekkere dag hap voor minder dan 9 euro. Er is meestal livemuziek en om 16.00 uur is het happy hour. Drankjes zijn dan 1+1 gratis. Rond 20.00 uur is er vuurwerk op het aangemaakte strandje. Het is leuk om dit gezellig/knus/romantisch vanaf de stijgers te bekijken, maar je kunt ook blijven zitten op het terras en het vuurwerk vanaf daar bekijken.

Loop ook eens door de wijk Pietermaai. Dit is een leuk stuk van Willemstad met leuke tentjes en gekleurde huizen.

Smooties Restaurant Mistral Bistro Curaçao
Heerlijke smoothies bij Mistral Bistro

In Willemstad ligt de bekende pondjesbrug. Deze brug gaat regelmatig open en dat is best leuk om te zien. De brug heet zo, omdat er allemaal kleine pondjes aan vast zijn gemaakt. Aan de andere kant van de brug is het ‘armere deel’. Otrobanda genoemd. Ik heb wel eens gehoord dat dit een crimineel stuk is, maar daar heb ik niets van gemerkt! Als je er overdag loopt, is er zeker niets aan de hand. Hier zijn ook winkeltjes en wat restaurantjes.

Pondjesbrug Willemstad Curaçao
Pondjesbrug Willemstad Curaçao

Er is meer te doen op Curaçao. Als je wat geschiedenis wil meepikken, dan kun je naar het Kura Hulanda museum in Otrobanda gaan. Mega indrukwekkend, want hier zie en lees je van alles over de slavernij. Ik had een brok in mijn keel. 

Kura Hulanda Museum Curaçao
Kura Hulanda Museum

5. Hato Caves

Nog iets indrukwekkends wat je kunt doen op Curaçao, is een grot bezoeken waar weggelopen slaven zich vroeger schuilhielden. Ben je geïnteresseerd in grotten, dan zou ik hier zeker heengaan. Naast het idee dat hier slaven schuilden, zie je prachtige stalactieten en stalagmieten. In een bepaald deel van de grot zie je honderden schattige kleine vleermuisjes.

6. Stranden op Curaçao en snorkelen!

Curaçao heeft heel veel prachtige stranden. Je kunt kiezen tussen stranden waar rijen met strandbedjes en toeristen liggen of wat meer afgelegen knusse strandjes. De leukste liggen in het Westpunt. Een echte aanrader is Playa Lagun. Dit is een klein strandje met weinig toeristen, blauw water en leuke visjes om te spotten (soms een schildpad). Bovenaan is een eettentje waar je lekkere pompoenpannenkoekjes kunt eten en waar je veel grote leguanen ziet lopen.

Playa Lagun. Westpunt Curaçao.
Playa Lagun

Playa Lagun Leguanen Curaçao
Leguanen Playa Lagun Curaçao

Wil je meer schilpadden zien, dan raad ik aan om naar Playa Grandi te gaan. Als de vissers hun dode vissen hebben geloosd, zie je tientallen kleine tot grote schilpadden zwemmen! Dit strand is minder mooi om te liggen, maar voor snorkelen heb je geen mooie strand nodig. Het is een ontzettende leuke gratis activiteit om te doen op Curaçao.

Snorkelen met schilpadden bij Playa Grandi
Snorkelen met schilpadden bij Playa Grandi

Verder moet je even googelen welke stranden je leuk lijken. De Grote en Kleine knip zijn heel bekend, dus daar zou ik ook een keer geen gaan. Wel redelijk toeristisch hier. Ook leuk zijn Playa Cas Abao en Kokomo Beach.

Tip: Neem je snorkelset mee naar Curaçao.

Grote Knip Curaçao
Grote Knip Curaçao

7. Roze flamingo’s Curaçao

Richting het Westpunt heb je stukken waar honderden roze flamingo’s staan. Aangezien je toch wel een keer (of paar keer) naar het Westpunt zal rijden, maak dan even een stop in Jan Kok. Afhankelijk van hoe het water staat staan de flamingo’s redelijk dichtbij. Langs de weg kun je je auto parkeren.  

Wat ik zelf niet heb gedaan, maar wat je ook kunt doen op Curaçao:

8. Klein Curaçao

Met een boottocht naar Klein Curaçao. Klein Curaçao is een klein onbewoond eilandje naast Curaçao. Een boottocht is vaak inclusief drank en eten. Tijdens de tocht kun je snorkelen met schildpadden.

9. Aloë Vera plantage

Een aloë vera-plantage bezoeken. Hier zie je velden vol aloë vera planten, waarbij je uitleg krijgt hoe en waarvoor dit gebruikt wordt;

10. Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen. Wel vrij prijzig, maar kan mij voorstellen dat dit leuk is om een keer in je leven gedaan te hebben;

11. Struisvogel Farm

Bezoekje brengen aan een struisvogelboerderij waar je struisvogels kan voeren, op een struisvogelei kan staan (zo sterk zijn die eieren) en waar je zelfs struisvogel kunt eten….;

12. Kluivert Dog Rescue Center

Kijkje nemen in het Kluivert Dog Rescue Center. Dit is een opvangcentrum voor zwerfhondjes. Hier zie je allemaal dankbare lieve honden die je mag aaien. En als je wil kun je een donatie doen. Al is het maar een paar euro. 

Curaçao Reistips:

 • Huur een auto om zo mobiel mogelijk te zijn. Er rijden wel bussen, maar die gaan slechts een paar keer per dag. De meeste leuke dingen zijn in het Westpunt. Afhankelijk van waar je verblijft is het meestal een uur rijden;
 • Tanken is goedkoop. Meestal moet je eerst afrekenen bij een balie en dan kun je pas tanken;
 • In het verkeer kennen Antillianen geen ‘rechts gaat voor’. Hier is het ‘rechtdoor op de openbare weg gaat voor’ en anders is het gewoon een beetje geven en nemen;
 • De veiligheid op Curaçao is prima, zolang je je gezonde verstand gewoon gebruikt. Ga niet ’s nachts de wat minder goede wijken in en doe ‘s nachts voor de zekerheid tijdens het rijden de autodeur op slot. Ik heb mij in ieder geval nooit onveilig gevoeld;
 • Op Curaçao betaal je met gulden. 2 gulden is ongeveer 1 euro;
 • Geld opnemen bij een bank kost een paar euro per keer. Reken uit wat je ongeveer gaat uitgeven in de vakantie. Zo beperk je de kosten die je elke keer bij een bankautomaat moet betalen. Mocht je veel geld op zak hebben, laat voor de zekerheid een deel achter op je verblijf. Minder risico om het kwijt te raken;
 • Je hebt Albert Heijn supermarkten op Curaçao (genaamd Van den Tweel Supermarket). Deze is wel iets duurder dan andere supermarkten. Best Buy is bijvoorbeeld een veel goedkopere supermarkt. Kijk even wat er bij jou in de buurt zit;
 • Let op de houdbaarheidsdatum van producten en voornamelijk op dat van vers fruit en groentes! Het komt regelmatig voor dat iets over datum is of er niet meer lekker uitziet;
 • Bij de kassa staan in de Antilliaanse supermarkten soms hulpjes voor het inpakken van de boodschappen. Als je hen dit laat doen, verwachten zij fooi. Ik gaf meestal meteen aan het zelf te willen doen;
 • Afhankelijk van of het muggenseizoen is: Neem muggenspray mee. Ik werd lekgeprikt;
 • Op Curaçao drinken ze Amstel Bright. Een super lekker zomers drankje, dat op Sol of Corona lijkt. Probeer het een keer!
 • Meer weten over de veiligheid op Curaçao? Lees hier één van mijn andere blogs!
Amstel Bright Curaçao
Amstel Bright

Lees ook eens mijn blog over: Alleen op vakantie gaan.

ReizenReizen